четвер, 20 квітня 2017 р.

Здорове харчування

Виховна година "Шкідлива п'ятірка і корисна десятка». 
Сьогодні ми поглиблювали уявлення  про раціональне харчування, формували позитивну оцінку здорового способу життя.

Шкідлива п'ятірка:
1. Солодкі газовані напої: «Кока-кола», «Спрайт» та інші.
Створені не для втамування спраги, а для її викликання. Відрізняються гігантським вмістом цукру: в одній склянці його не менше п'яти чайних ложок.
2. Картопляні чіпси, особливо приготовлені не з цілісної картоплі, а з пюре. По суті, це суміш вуглеводів і жиру плюс штучні смакові добавки.
3. Солодкі шоколадні батончики. Велика кількість цукру, хімічні добавки, висока калорійність.
4. Сосиски, сардельки, ковбаса, паштети й інші продукти з так званими прихованими жирами. У їх складі сало, нутряний жир, свиняча шкірка займають до 40% ваги, але маскуються під м'ясо, в тому числі і з допомогою смакових добавок.
5. Жирні сорти м'яса, особливо в смаженому вигляді.
Виявилося, що немає нічого страшнішого сосиски в тісті у поєднанні з лимонадом!
Багато лікарів до цієї шкідливої п'ятірці додають ще й жувальні цукерки, мэйбоны, чупа-чупси, майонез, кетчуп, локшину швидкого приготування, порошкові напої, пиво і безліч інших харчових виробів. У всіх цих продуктах дуже багато хімії: замінників, барвників, розчинників. Дія багатьох цих речовин можна порівняти з дією отрут. 
Корисна десятка:
1. У кожному саду можна знайти ці чудові фрукти. Вони корисні в усіх відношеннях: у них є кислоти, які борються з гнильними бактеріями в шлунку; до складу їх входить речовина (кверцетин), що перешкоджає росту ракових клітин; вони дуже корисні для роботи серцево-судинної системи. Лікарі радять щодня їсти ці фрукти на полудень, щоб отримати всі необхідні мікроелементи. Що це за фрукти? (Яблука.)
2. Цей овоч - джерело всіх вітамінів, мінералів і мікроелементів і захист від усіх хвороб. Кожен день ми додаємо його майже у всі страви. Він покращує роботу печінки, щитовидної залози, лікує застуду. У цьому продукті дуже багато цілющих речовин - фітонцидів, які знищують мікроби. Соком цієї рослини лікують нежить, а якщо його потерти і прикласти до п'ят на ніч, то вранці жодної застуди не буде. Лікувальні властивості овочів не зникають навіть при термічній обробці. (Цибуля.)
3. Цей овоч теж сильний в боротьбі з застудою. Крім цього він наводить порядок в шлунку, вбиваючи шкідливі мікроорганізми. Він дуже корисний у сирому вигляді, але його різкий запах заважає спілкуванню з людьми. (Часник.)
4. Цей помаранчевий коренеплід багатий вітамінами і мінералами. Але особливо багато в ньому вітаміну А. Дуже корисний цей продукт для зору, також він перешкоджає розвитку раку, особливо раку шкіри. Цей коренеплід найкраще вживати в сирому вигляді, бо після приготування він втрачає багато корисних речовин. (Морква.)
5. В очищеному вигляді цей продукт схожий на мозок людини, тому вважається, що він «розуму, сили й пам'яті додає». Він корисний для серця, для зору, для обміну речовин. Цей продукт можна їсти в сирому вигляді, його можна використовувати в салатах, начинках для тіста, кондитерських виробах. (Волоський горіх.)
6. Цей продукт моря є джерелом цінного білка і цілком може замінити м'ясо. Для японців це основний продукт харчування, який і робить їх чемпіонами довголіття. Але крім білка в цьому продукті багато фосфору, який «відповідає» за кістки і нирки. Найбільше їдять цього продукту в Ірландії - 92 кг на рік. А в Росії - лише 15 кг. (Риба.)
7. Цей білий напій тваринного походження просто необхідний людині з першого дня народження. У ньому міститься білок, жир, кальцій, що зміцнює кістки. З цього напою з допомогою бактерій люди навчилися робити сотні корисних продуктів. (Молоко.)
8. Цей продукт - не тільки природний замінник цукру, але і готове ліки від багатьох хвороб. Ним лікують простудні захворювання, хвороби шкіри, серця. А красуні з давніх часів застосовували цей продукт для догляду за шкірою. (Мед.)
9. Цей солодкий тропічний фрукт володіє цілющими властивостями: знімає стреси, заповнюють втрачені сили, підвищує рівень гемоглобіну в крові, що забезпечує мозок киснем, покращує роботу серця. Він містить величезну кількість вітамінів А, С, В6. Але тим, хто переживає за свою талію, захоплюватися цим продуктом не варто. У ньому занадто багато калорій. (Банани.)
10. Батьківщина цього ароматного напою - Китай. Саме тут навчилися вирощувати чудові листя, які дають золотистий підбадьорливий настій. Цей настій називають «ліками від темряви хвороб». Він знімає втому, покращує роботу серця, запобігає карієсу, перешкоджає розвитку ракових пухлин, сприяє довголіттю, дає ефект омолодження. Чотири тисячі років люди вживають цей напій. Сотні сортів його можна зустріти на прилавках. Жовтий, червоний, чорний, білий. Але самі китайці віддають перевагу зеленому. Вважається, що саме він самий корисний. Але тільки заварювати його треба в натуральному вигляді, з листя, а не з пакетиків. (Зелений чай.)

Немає коментарів:

Дописати коментар